Hier finden Sie Informationen zu Forschung und Lehre der Hamburger Sternwarte als Institut des Fachbereichs Physik an der Universität Hamburg sowie zu Geschichte, historischer Anlage, Ausstattung und dem umfangreichen Veranstaltungs- und Dienstleistungsangebot der Sternwarte für die Öffentlichkeit.
Wir wünschen Ihnen eine zielführende und unterhaltsame Lektüre. Sollten Sie weitere Informationen benötigen, helfen wir gerne weiter.

Aktuelles

multi-telescope-study-of-recurring-oh-maser-flares-toward-mira Using the Nancay Radio Telescope in France, the Medicina and Effelsberg single-dish radio telescopes in Italy and Germany, and the European EVN and British eMERLIN radio interferometers, a group of European astronomers studied a recent multi-year flare of the hydroxyl (OH) and water vapor (H2O) masers towards the famous variable star Mira. The study was led by Sandra Etoka during her stay as research scientist at Hamburger Sternwarte. The masers emitting at a wavelength of 18 cm (OH) and 1.3 cm (H2O) originate in the circumstellar shell of the star about 40 astronomical units (AU) apart. One AU is the distance between Earth and Sun and 40 AU corresponds to a distance between the orbits of Saturn and Uranus. The star Mira (Latin for the...